Ydre – liten men vacker kommun

Har du hört talas om Ydre? Om inte är det inte särskilt konstigt, då det är en väldigt liten kommun i Östergötland. Det är till och med Götalands minsta kommun sett till antalet invånare (som är ca 3600 st). Kommunen har dessutom Sveriges minsta centralort, Österbymo. Ydre ligger i södra delen av Östergötland och gränsar därmed till Småland, så du kan ju tänka dig att det finns mycket skogsnatur där. Sammanlagt finns det tre tätorter i Ydre: Österbymo, Hestra och Rydsnäs. Något som Ydre kan stoltsera med är deras vackra miljöer och närhet till natur. Naturreservaten Börshults bokskog, Sunds naturreservat och Vassviksberget är belägna här. Sjön Sommen är en av de sjöar som finns i kommunen.

Ydre och sevärdheter

Har du vägarna förbi Ydre, men dålig koll på vad det finns att göra, se och besöka där? Då kan du läsa lite kort om det här. Till att börja med finns det olika övernattningsalternativ i kommunen. På sommaren kanske camping eller stugor är det mysigaste, men det finns också vandrarhem och Bed & Breakfasts. Runtom i kommunen finns det dessutom flera härliga mat- och fikaställen samt ett par gårdsbutiker.Vill du aktivera dig lite? Det finns många roliga aktiviteter och utflykter att ägna dig åt. Testa på fotbollsgolf, utnyttja båtuthyrning och ge dig ut på sjön, eller varför inte se dig runt i den vecka naturen? Givetvis finns det också en rad badplatser i kommunen, inte minst i Sommen.

För dig som vill ha tillgång och närhet till många olika sevärdheter, aktiviteter och matställen rekommenderas Sommenbygd. I samarbete med de närliggande kommunerna Boxholm, Kinda och Tranås marknadsför och aktiverar Ydre det vackra området kring sjön Sommen. I dessa trakter anordnas regelbundet olika evenemang – roliga aktiviteter för barnen, familjefester, visningar i kulturhistoriska miljöer samt marknader och mycket mer. Ydre kommun må vara litet, men där finns alltid något att göra!

Ydre är en liten och vacker kommun