Orientering – en sport för kropp och själ

Vill du börja ägna dig åt en sport, men vet kanske inte riktigt vilken du ska välja? Testa på orientering! De flesta har nog hört talas om denna sport, men alla vet kanske inte exakt hur det fungerar. Kort formulerat innebär orientering att du ska hitta en väg genom en för dig obekant mark. Det krävs med andra ord uthållighet och kondition i kombination med förmågan att kunna navigera sig fram med några hjälpmedel.

Givetvis ska du inte villa runt i området på måfå. Till din hjälp har du kompass och orienteringskarta, och utifrån dem ska du leta dig fram till olika stationer – på så kort tid som möjligt. Många orienterare väljer dessutom att ha på sig specifika kläder och skor anpassade för sporten, pannlampor vid orientering i mörker samt GPS-klockor för att kunna se tillbaka på sin rutt.

Orientering sker oftast ute i friska luften

Olika tävlingsformer inom orientering

Orientering finns, likt många andra sporter, både på amatörnivå och professionell (elit)nivå. Orientering finns dessutom i många olika upplagor och varianter. Olika tränings- och tävlingsformer inom sporten är exempelvis punktorientering, frågeorientering och poängorientering. Utöver detta finns det dessutom andra typer av sporten. Varför inte kombinera orientering med ditt intresse för till exempel bilåkning, cykling, skidåkning eller skytte? Dessa har löpningsorienteringen som grund, med den skillnad att du tar dig fram på ett annat sätt än löpning.

Som fritidssyssla och hobby är sporten bra på många olika sätt. Inte nog med att du får motion, du får även frisk luft och vistas i ofta vackra skogsmiljöer. Att du tränar upp lokalsinne och förmågan att avläsa kartor är andra stora plus. Låter orientering som något du vill bekanta dig med mer? I Sverige finns det över 500 orienteringsklubbar, så leta upp den som ligger närmast dig. Hos Svenska Orienteringsförbundet kan du dessutom få all information du behöver för att komma igång. Lycka till!