O-Ringen är mer än bara en tävling

Tycker du om orientering och vill ge dig ut på ett stort och roligt orienteringsäventyr? Eller vill du testa på något helt nytt och upptäcka häftiga miljöer? I vilket fall som helst är O-Ringen något för dig. O-Ringen är en orienteringstävling som äger rum på olika platser i Sverige en gång om året. Hittills har den bland annat anordnats på platser som Falun, Anderstorp, Borås och år 2016 i Sälen.

Tävlingen har funnits sedan 1965, då den startades av Peo Bengtsson och Sivar Nordström. Det första året deltog 156 orienterare, men sedan dess har antalet tävlande ökat. Som mest har tävlingen haft runt 23 000 deltagare. Deltagare från hela världen kommer dit för att tävla. O-Ringen samlar såväl elitidrottare som orienterare på lägre nivåer. Flest antal vinster på damsidan har Ulla Lundkvist, och på herrsidan Lars Lönnkvist.

O-Ringen har någonting för alla

O-Ringen är inte bara en tävling för elitidrottare – det är även en familjefest. För dig som vill delta kan du välja mellan många olika tävlingar och arrangemang från år till år. Det finns en huvudtävling i fem etapper, men också tävlingar under färre antal dagar för dig som inte kan delta under alla dagar. Dessutom finns det orienteringstävling som sker på mountainbike (O-Ringen MTB-O) och en tävling där ni tävlar i grupp (O-Ringen Pre-O) och endast på marker som går att ta sig fram på till fots såväl som med till exempel rullstor. Utöver dessa alternativ finns det givetvis tävlingar för de lite yngre. O-Ringen Miniknat anordnas varje dag med olika teman. Det finns också orienteringsskolan, där du får lära dig mer om sportens grunder.

Att besöka och delta i tävlingen handlar inte bara om själva orienteringen. Eftersom det passar alla kan familjen göra besöket till en semester eller rolig aktivitet. Du behöver med andra ord inte vara elitidrottare eller van orienterare för att delta i någon av O-Ringens äventyr – evenemanget är helt enkelt något för alla!

O-Ringen passar både unga och äldre besökare